Verhalen uit de stad  | Kort Haarlem

Susanna van de Griendt en Walter van den Boogert

Sinds oktober 2020 wonen Susanna en Walter samen in Gouda. De keuze voor Gouda was een middenweg tussen wonen in een grote stad en een klein dorp. Susanna werkt als verpleegkunde bij het Erasmus MC in Rotterdam en Walter werkt als banketbakker bij Banketbakker van Dijk in het centrum van Gouda en studeert Bedrijfskunde in deeltijd. Ze wandelen met de hond, fietsen en gebruiken de trein. “We hebben ervoor gekozen om geen auto te hebben.”

 

Hoe is het om in Kort Haarlem te wonen?

Walter: “Toen we hier kwamen wonen hebben we ons voorgesteld aan de buren. Onze hond zorgt ook voor contact. Het voelt hier heel dorps en vertrouwd aan. Meer dorps dan waar ik vandaan kom. De straat waar we aan wonen is alleen voor fietsers en wandelaars, en er mag alleen geparkeerd worden met vergunningen. Fietsen naar het station en centrum is heel makkelijk.”

Susanna: “Ik voel me heel veilig hier.”

 

Hoe verplaatsen jullie door Gouda? En hoe ziet jullie woon-werk verkeer eruit?

Susanna: “Ik pak het OV naar werk. Ik ben binnen een half uur in het ziekenhuis. Er is maar één dienst die ik niet kan draaien omdat het OV op zondagochtend dan nog niet rijdt. Als ik die dienst wel moét draaien, leen ik de auto van mijn ouders of als het echt niet kan huur ik een GreenWheels. Mijn werkgever moedigt aan om te reizen met het OV. Je krijgt een volledige reiskostenvergoeding als je met het OV komt. Als je met de auto komt moet je zelf je reis én parkeerkosten betalen.”

Walter: “Ik loop naar werk. Een aantal collega’s komen fietsend, een aantal met de auto. Zij zetten de auto dan bij ons in de wijk omdat dit de dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is.”

 

Susanna en Walter met hun hond bij de singel.

 

Jullie hebben geen auto. Kunnen jullie wat zeggen over die beslissing?

Susanna: “Toen ik Walter leerde kennen, had hij een auto. Dat was echt een ramp. Hij ging altijd stuk en het kostte zo veel geld. We hebben de auto verkocht en een scooter gekocht. We hebben hierdoor veel geld bespaard. Zo zijn we dit jaar gaan verbouwen en verduurzamen en dat kunnen we nu uit eigen zak doen. En: de auto is ook écht niet nodig. Met de fiets en OV kom je overal. Alleen met vakanties lenen we een auto van familie. De scooter gebruik ik om naar mijn paard te gaan en om naar vrienden en ouders te gaan die buiten Gouda wonen.”

Walter: “En gezien het milieu is het ook interessant. We zijn altijd bezig met onze voetafdruk op de wereld zo laag mogelijk te houden. Daarnaast, als we een auto zouden hebben zou parkeren wel een probleem zijn. ’s Avonds is het echt een probleem, ook buiten de singels. Het fijne van een deelauto is dat er sowieso een parkeerplaats voor is.”

 

Wanneer is voor jullie het VCP geslaagd?

Susanna: “We zijn tevreden met hoe we ons nu kunnen bewegen. Er zijn genoeg deelauto’s beschikbaar in de stad. Fietsend en lopend is alles goed bereikbaar. Ik denk dat Gouda eigenlijk al best goed op weg is! Als je kijkt hoeveel mensen fietsen: dat is een luxe. Het enige is dat het niet heel veilig fietsen is op de singels. Er wordt daar hard gereden. Ik zie dat mensen daarom de singels ontwijken.”

Walter: “Er moeten wel goede opties zijn om te parkeren. Ik hoor vaak dat het parkeerterrein bij het Bolwerk vaak leeg staat. Het lijkt me slim om mensen te vertellen met borden hoeveel parkeerplaatsen er nog beschikbaar zijn, om te zorgen dat daar meer gebruik van wordt gemaakt.”